Podcast

Stap achter de schermen van een van de oudste en meest iconische muziekfestivals van Vlaanderen dankzij de Festival Dranouter Podcast, met Floris Daelemans (Radio 1) als host. Deze unieke podcastreeks viert 50 jaar Festival Dranouter met diepgaande gesprekken en opwindende artist talks die plaatsvonden tijdens Festival Dranouter 2024. Luister nu!

Brihang staat als een huis op het podium, hij was met recht en reden een van de headliners op Festival Dranouter 2024. Maar onderhuids is hij eigenlijk heel onzeker, over zijn podiumkunst, over de teksten en over zijn muziek.

"Als ik aan een nieuwe plaat begin vraag ik me altijd even af of ik dat eigenlijk wel kan", zegt Brihang daarover. Het kost elke keer wat tijd om weer vanuit puur spelplezier en muzikale goesting iets nieuws te maken.
 

Image
brihang podcast klein

Wannes Cappelle en zijn band Het Zesde Metaal zijn op een rustige maar zelfverzekerde manier uitgegroeid tot een vaste waarde in ons muzieklandschap. Vandaag zijn ze een band die complexloos een festivaldag in Dranouter kunnen afsluiten.

Met het album 'Het langste jaar' heeft HZM voor de festivalzomer een theatertournee gespeeld, en in die intiemere setting is er ruim tijd genomen om het verdriet over het verlies van Tom Pintens een plek te geven. "Tom kijkt nog altijd over mijn schouder mee" zegt Wannes daarover. Maar de blik is vooruit gericht, want dat is de enige weg die genomen kan worden.

Image
zesde metaal klein

Het muzikaalste koppel op de affiche van Festival Dranouter 2024? Tom & Aurélie! De twee draaien al een hele tijd mee in de folkscene. Als duo hebben ze elkaar gevonden, en spelen ze dus een intrigerende mix van muziek en theater. Dat doen ze op instrumenten die tot de verbeelding spreken, zoals de Viola d'Amore, of een zelfbedacht snaarinstrument dat een kruising is van een paar andere instrumenten. Een mooi gesprek met twee mensen die overlopen van het spelplezier.

Image
tom & aurelie

"De liedjes op het nieuwe album zijn in één take ingespeeld." Chantal Acda zegt het met een lichte trilling in de stem, want het opnameproces van haar laatste album 'Silently held' was behoorlijk ver uit haar comfort zone. Maar laat net dat spontane en eerlijke element hetgene zijn wat haar plaat zo meeslepend en intens maakt, van ons mag ze het vaker zo doen.

Het is zeker geen eenvoudige opdracht om met die subtiele muziek op een festival te staan, want de kans bestaat dat je door het aanwezige feestgedruis word afgeleid van wat ze op het podium presteren. Maar het is reuze meegevallen, zegt Chantal, met grote dankbaarheid voor de aandachtige luisteraars die het konden meemaken.

Image
chantal acda

Er was een tijd dat Think Of One de wereld afreisde en overal feestelijke en dansbare muziek speelde met grote groepen muzikanten. Dat kwam omdat ze toen geloofden dat je enkel samba kan spelen met een bende echte Brazilianen aan je zijde, of chaabi enkel met hulp van authentieke Marokkaanse muzikanten.

De nieuwe Think Of One die nu ontstaan is, 15 jaar na die periode, is veel zelfzekerder geworden, en vandaag spelen ze gewoon alles zelf met minder mensen en met een goeie portie moed. Een kleinere band is ook veel wendbaarder, en dat kan met de drukke agenda's van de bandleden alleen maar een voordeel zijn.

Image
think of one dranouter podcast

Met 'Happy Pt.2' heeft Douglas Firs gekozen voor een hoopvolle en blije albumtitel, die aantoont dat hij in betere doen is dan op zijn vorige album 'Heart of a mother'.

Op die laatste was Gertjan Van Hellemont op zoek naar de balans tussen enerzijds het intense verdriet dat bij een rouwproces hoort, en anderzijds het geluk van het jonge ouderschap, maar daar is hij intussen voorbij geraakt.

Plezier kan en mag weer omarmd worden, al is hij nu soms licht gegeneerd als hij onbevangen gelukkig is. Maar dat is een horde die bij elke sprong wat lager wordt, en van die vooruitgang mogen wij als luisteraars met volle teugen meegenieten.

Image
douglas firs

Kinderen hebben recht op kwaliteitsvolle kinderliedjes, en dat is iets dat Kapitein Winokio al meer dan twee decennia bewaakt.

In die tijd zijn er meer dan 800 kapiteinliedjes verschenen, dat zijn er zoveel dat er intussen zelfs een Kapitein Winokio streaming app is gemaakt om die allemaal op één plek aan boord te hebben.

Dat zijn overigens niet altijd vrolijke dansliedjes en uitbundige meezingers, want het leven is veel meer dan dat, ook voor kinderen. Daarom heeft de Kapitein ook heel veel pleisterliedjes geschreven, die een plek geven aan andere emoties dan puur plezier.

Image
kapitein winokio podcast

Kan zingen in het Zults groovy en funky zijn? Zeker wel! Daar heeft Wouter Berlaen al een tijdje een patent op, en hij bewijst dat elke taal muzikaal kan zijn als je er maar in gelooft.

Wouter is de eigenaar van de familienaam Berlaen, maar het is meer dan ooit ook de naam van een echte groep, waarbij zijn partners-in-crime Laurens Billiet en Ward Snauwaert ook een belangrijke rol spelen.

Ze vertellen in deze podcast over de unieke manier waarop ze het laatste Berlaen album 't Gesproken Dagblad' hebben gemaakt, én je komt te weten waarom Laurens ook vaak 'Lokko' wordt genoemd.

Image
berlaen podcast corner klein

Een concert van Goose is altijd een hele belevenis, waarbij de beats en de pompende synths je helemaal in feeststemming brengen. Daarom horen ze ook thuis op ons festival, want als we ergens goed in zijn is het wel zorgen voor feestelijke momenten! De mannen van Goose hebben al vaak de weg van Kortrijk naar Dranouter afgelegd, ze kwamen als jonge gasten al plezier maken op het festival.

Image
podcast dranouter goose

Er zit een groot wederzijds respect tussen Raf en Mich van Kommil Foo en Frank Vaganée van Brussels Jazz Orchestra, en dat moest ooit eens een samenwerking opleveren.

Het cabareteske van Kommil Foo wordt door de arrangementen van Brussels Jazz Orchestra op een prettige manier uitvergroot, het lijkt wel alsof ze voor elkaar gemaakt zijn.

Image
BJO Kommil Foo klein

Conor O'Brien (Villagers) heeft als Ierse muzikant een hele muzikale geschiedenis achter zich, maar dat voelt hij niet als een gewicht op zijn schouders. Als kind keek hij vooral naar MTV, zonder zich erg bewust te zijn van die legacy. Met het ouder worden leerde hij het natuurlijk beter kennen, en hoor je ook traditionele invloeden in de muziek van Villagers, zonder daarbij een folkband pur sang te moeten zijn.

Image
villagers podcast dranouter klein

Jente Pironet van Portland heeft een lastige periode achter de rug, met een ernstige ziekte en heel wat professionele uitdagingen. Maar de blik staat onvermoeibaar op vooruit. Met Jentes kenmerkende positieve uitstraling is dat ook de enige mogelijkheid.

Image
portland podcast klein

Jan De Smet was er met De Snaar al bij op het eerste festival in 1975! Tegenwoordig is hij onze zingende presentator, die de artiesten op het grote podium inleidt met prachtige liedjes. Maar hij staat ook op de affiche, in 2024 zelfs twee keer.

 

Image
jan de smet podcast klein

Sommige groepen ontstaan op ons festival. Zoals die keer dat Snaarmaarwaar voor de gelegenheid werd uitgebreid met de zang van Maarten en Eva Decombel, broer en zus en allebei grootgebracht met folk als krachtvoer.

Het resultaat is Spilar, die nu al enkele albums uit hebben, en die met elke stap die ze zetten een stuk zelfzekerder wordt.

Image
spilar klein

Er zijn maar weinig zangers met zo'n uitgesproken stemgeluid als Erik de Jong, de man achter de Nederlandse band Spinvis. Je herkent hem meteen, al heeft dat ook veel te maken met zijn unieke manier om songteksten te schrijven, met veel poëzie en bijzonder verhalend.

Image
spinvis podcast

Novastar is al sinds midden jaren '90 een vaste waarde in onze muziekscene, en dat heeft de band zonder meer te danken aan het songschrijftalent en de stem van frontman Joost Zweegers. Hij speelde al vaak op het festival, zelfs een keer als invaller, waarvoor hij 's middags telefoon kreeg, en dezelfde avond solo het publiek begeesterde.

Image
novastar podcast