Gift & tegoedbon

Festival Dranouter stelt alle Belgische houders van een ticket voor de geannuleerde editie van 2020 de mogelijkheid voor om de waarde van hun ticket geheel of gedeeltelijk te schenken aan het Dranoeter Fonds, en een fiscaal attest te verkrijgen voor 60% van de geschonken waarde, indien de tickethouder zijn persoonlijk online formulier indient (deadline t.e.m. dinsdag 15 december 2020). Hieronder vind je een antwoord op de meest voorkomende vragen over deze mogelijkheid.

Hoe kan ik een schenking doen?

 1. Vul jouw persoonlijk online formulier in dat je via e-mail kreeg. Tickethouders kregen een persoonlijke link toegestuurd naar het e-mailadres waarmee de tickets voor Festival Dranouter 2020 werden besteld. Check zeker je spam. 
 2. In het formulier geef je aan voor welk bedrag je een gift wil doen aan het Dranoeter Fonds. Jouw orders en tickets staan in het formulier opgelijst. Per afzonderlijk ticket kan je een gift doen. Elk ticket heeft immers een unieke code waarmee je een gift kan registreren.
 3. Je krijgt een bevestigingsmail na de aanvraag. Check zeker je spam.
 4. Nadat de aanvraagperiode (deadline voor invullen van het formulier is tot en met dinsdag 15/12/2020) verlopen is, worden alle aanvragen verwerkt.
 5. Heb je een gift gedaan die niet het volledige bedrag van jouw ticket omvat? Dan krijg je van onze ticketpartner Ticketmatic een tegoedbon voor het resterende bedrag. 
 6. Je ontvangt begin volgend jaar een fiscaal attest van de Koning Boudewijnstichting dat je kan ingeven bij je belastingaangifte inkomstenjaar 2020. Hiermee geniet je van een belastingvermindering.

​Vul dus snel jouw persoonlijk formulier in dat je via e-mail kreeg (check je spam). Dinsdag 15 december 2020 is de laatste dag waarop dit mogelijk is.

Waarvoor wordt het bedrag van mijn gift gebruikt?

Met het Dranoeter Fonds bouwt de VZW achter Festival Dranouter al jarenlang haar visie uit. Het fonds wordt ingezet om twee doelen te realiseren: duurzaamheid en toegankelijkheid.

 • Op vlak van duurzaamheid investeert VZW Dranoeter jaarlijks in diverse projecten die de ecologische impact van de werking beperken. We stappen in samenwerkingen en investeren mee in proefprojecten rond waterzuivering, afval-reductie en verwerking of energie-efficiëntie. Ook is VZW Dranoeter gestart met het aanleggen van een bosfonds. Hiermee willen we de komende jaren een bos aanplanten om de impact van onze organisatie te compenseren. Deze keuze kost de werking extra middelen, maar is een investering in de toekomst. Opgedane kennis bij deze projecten deelt VZW Dranoeter met collega’s en partners, zodat onze inspanningen bijdragen aan het verduurzamen van de hele sector.
 • Fysieke en maatschappelijke toegankelijkheid en inclusie zitten ook verweven in de festivalorganisatie. Op Festival Dranouter zag de werking van Inter VZW het licht. Onze evenementen investeren jaarlijks extra middelen in zowel fysieke toegankelijkheid (bv. rolstoelpodia, aangepaste campingfaciliteiten etc.), als in sociale inclusie (o.a. samenwerkingen met kansarmenverenigingen om die doelgroep aan te spreken). Tenslotte investeert Dranoeter VZW al ruim 10 jaar in de organisatie van een belevingsfestival voor mensen met mentale en andere functiebeperkingen.

Een gift aan het Dranoeter Fonds zorgt er dus niet alleen voor dat je op korte termijn 60% van je ticketbedrag recupereert*, je geeft ook een belangrijke bijdrage aan de goede doelen van het Dranoeter Fonds.
* Indien je het online formulier invult met deadline 15 december 2020

Ik wil slechts een deel van de waarde wegschenken. Kan dat?

Je hebt steeds de keuze om ofwel de volledige waarde van je festivalticket, dan wel een deel van de waarde te schenken. Opgelet: pas vanaf een schenking van 40€ kan er een fiscaal attest uitgereikt worden.

 • Indien je ervoor kiest om slechts een deel van de waarde van je festivalticket weg te schenken, dan ontvang je een waardebon voor het resterende bedrag.
 • Bijvoorbeeld: Je kocht een festivalticket incl. campingticket en drank- en foodbonnen t.w.v. 200€. Je doet een schenking van 100€. Dan ontvang je een fiscaal attest waarmee je 60€ recupereert. Ook krijg je een tegoedbon twv 100€ voor een mogelijke ticketaankoop voor editie 2021, 2022 of 2023.

Waar kan ik mijn persoonlijk, online formulier vinden?

Tickethouders kregen een persoonlijke link toegestuurd naar het e-mailadres waarmee de tickets voor Festival Dranouter 2020 werden besteld. Check zeker je spam!

Ik heb een festivalticket van Festival Dranouter 2020, maar kocht dit niet zelf.

Veel mensen kopen tickets voor meerdere mensen tegelijk. Heb jij een ticket in jouw bezit dat iemand anders voor jou kocht, dan kan jij je individueel registreren met dat ticket via onderstaand blanco formulier. De registratie is immers verbonden aan het unieke ordernummer en het unieke ticketnummer. Hieronder vind je een voorbeeld van het ordernummer en het ticketnummer.

 

Blanco formulier Voorbeeld

Ik kocht meerdere tickets van Festival Dranouter 2020. Wat nu?

Je keuze om een (deel van) de waarde van je tickets te schenken verloopt ticket per ticket. Heb je meerdere tickets, dan kan je kiezen om  met één of meerdere tickets een gift te doen. Bij elke gift genereer je telkens een fiscaal voordeel van 60%. Jouw ticketinfo vind je terug in jouw persoonlijk, online formulier.

De tickets die je niet inzet in deze werkwijze, hou je verder bij. Die kan je gebruiken voor de eventuele festivaledities in 2021, 2022 of 2023.

Wat is een fiscaal attest? Is dit wel 60%?

Een fiscaal attest ontvang je als je gift 40 euro of meer bedraagt. Door dit attest heb je recht op een belastingvermindering die normaal tot 45% kan bedragen (volgens de voorwaarden in artikel 145/33 in het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992). Een schenking van 100 euro bijvoorbeeld kost je dus in feite maar 55 euro.

Door de coronacrisis heeft de federale regering extra maatregelen verkondigd voor de filantropische sector. Het deel van het netto-inkomen dat in aanmerking komt voor de belastingvermindering voor giften is verhoogd van 10% naar 20%. Je kan dus twee keer zo veel giften aftrekken van uw belastingen. Bovendien wordt voor het jaar 2020 de belastingvermindering voor erkende giften verhoogd van 45 naar 60%. Per donatie van 100 euro geniet je nu van een belastingvoordeel tot 60 euro. De maatregel erkent het belang van de ondersteuning van verenigingen in deze crisisperiode.

De fiscale attesten worden verleend door de Belgische staat, maar je krijgt je attest van de Koning Boudewijnstichting. Zij bezorgen je persoonlijk je attest, in het begin van het jaar ná de gift(en).

Dit attest levert je een mooi fiscaal voordeel op. Het is dus erg belangrijk om dit attest toe te voegen aan je belastingaangifte.

Heb je nog geen persoonlijke belastingaangifte omdat je bv. nog ten laste bent van je ouders, maar spreekt deze formule je wel aan? Spreek af met je ouders en registreer jouw schenking op hun naam. Zo kan je toch genieten van deze formule.

Dit is een federaal, Belgisch fiscaal voordeel. Niet-Belgische tickethouders kunnen jammer genoeg geen gebruik maken van dit voordeel. Zij moeten niets doen. Hun tickets van Festival Dranouter 2020 blijven geldig voor Festival Dranouter 2021, Festival Dranouter 2022 of 2023.

Wat kan ik met mijn tegoedbon kopen?

De tegoedbon kan je gebruiken bij de aankoop van festivaltickets voor Festival Dranouter 2021, Festival Dranouter 2022 of Festival Dranouter 2023 en de aanvullende campingtickets en/of bongs (= digitale eet-of drankbonnen).

Ik had geen ticket voor Festival Dranouter 2020, maar wil toch een gift doen. Is dat mogelijk?

Ook zonder ticket voor Festival Dranouter 2020 kan je een gift doen aan het Dranouter Fonds en bijdragen aan de maatschappelijke projecten van de VZW. Dan krijg jij ook een fiscaal attest van 60% van de waarde van jouw schenking indien je stort voor eind 2020. Een schenking bedraagt wettelijk minimum 40€.

Een schenking kan eenvoudig gebeuren door je bedrag over te maken op de projectrekening van de Koning Boudewijnstichting

 • IBAN: BE 0000 0000 0404
 • BIC: BPOTBEB1
 • Gestructureerde mededeling ***185/0100/0382600000000***

Kan ik de tegoedbon voor meerdere bestellingen gebruiken?

Ja, je kan de tegoedbon op meerdere bestellingen gebruiken zolang er krediet beschikbaar is. Dat betekent dat je ook aankopen kan doen gespreid over 2021 en/of 2022 en/of 2023. Daarna vervalt de voucher.

Kan ik meerdere tegoedbonnen voor één bestelling gebruiken?

Ja, je kan meerdere tegoedbonnen gebruiken voor één bestelling. Dat betekent dat je ook aankopen kan doen gespreid over de edities van 2021 en/of 2022 en/of 2023. Daarna vervalt de voucher.

Kan ik een terugbetaling aanvragen voor mijn festivalticket van Festival Dranouter 2020?

Om de levensvatbaarheid van de festivalsector te garanderen heeft de regering een werkwijze goedgekeurd waarbij reeds gekochte tickets voor geannuleerde festivals en concerten omgewisseld kunnen worden voor toekomstige gelijkaardige edities. Een terugbetaling van je festivalticket van Festival Dranouter 2020 is dus niet mogelijk. Ofwel hou je je ticket bij en kan je dit gebruiken indien er een festival doorgaat in 2021 of 2022 of 2023. Ofwel is er nu het alternatief waarbij je de waarde geheel of gedeeltelijk wegschenkt en 60% kan recupereren via een fiscaal attest.

Kan ik als niet-Belg ook gebruik maken van deze regeling?

Dit is een federaal, Belgisch fiscaal voordeel. Niet-Belgische tickethouders kunnen jammer genoeg geen gebruik maken van dit voordeel. Hun tickets van Festival Dranouter 2020 blijven geldig voor Festival Dranouter 2021 of Festival Dranouter 2022 of Festival Dranouter 2023. Zij moeten verder niets doen. 

Ik maak geen gebruik van deze optie, wat moet ik met mijn tickets doen?

Heb je een festivalticket maar wil je deze kans niet benutten, dan dien je verder niets te doen. In dat geval kan je jouw ticket van Festival Dranouter 2020 gebruiken voor Festival Dranouter 2021 of Festival Dranouter 2022 of Festival Dranouter 20253. Door de onvoorspelbaarheid van de coronacrisis is het echter onmogelijk om met zekerheid te zeggen hoe die festivalzomers er uit zullen zien.

Kan ik de tegoedbon ook gebruiken voor andere evenementen van Dranoeter vzw?

Je kan de tegoedbon gebruiken om festivalticket(s), campingticket(s) of eet- en drankvouchers aan te kopen voor Festival Dranouter 2021 en/of Festival Dranouter 2022 en/of Festival Dranouter 2023. De tegoedbon is dus niet in te zetten voor eventueel andere evenementen van Dranoeter vzw (zoals bv de Dranouter Zomersessies of Lions BAD Festival). Door de onvoorspelbaarheid van de coronacrisis is het echter onmogelijk om met zekerheid te zeggen hoe die festivalzomers er uit zullen zien.

Ik heb een gift gedaan voor het Dranoeter Fonds. Hoe en wanneer krijg ik het fiscaal attest?

De giften worden verwerkt door de Koning Boudewijnstichting. Je attest zal jou persoonlijk door hen bezorgd worden in het begin van het volgende kalenderjaar, ruim op tijd om toe te voegen aan jouw belastingaangifte.

Ik heb een gift gedaan voor het Dranoeter Fonds. Voor het resterende bedrag van mijn ticket van Festival Dranouter 2020 krijg ik binnenkort een tegoedbon. Wat gebeurt er met mijn ticket voor Festival Dranouter 2020?

Jouw ticket van Festival Dranouter 2020 wordt ongeldig gemaakt. Je hebt immers een tegoedbon waarmee je eventueel een ticket kan kopen voor Festival Dranouter 2021 of Festival Dranouter 2022 of Festival Dranouter 2023. Je ticket van Festival Dranouter 2020 mag je weggooien.

Waarom werd deze maatregel uitgewerkt?

Festival Dranouter kon in 2020 niet plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen. De onvoorspelbaarheid van de coronacrisis zorgt ervoor dat de organisatie onmogelijk kan voorspellen hoe de volgende festivalzomers eruit zullen zien. Intussen hebben zowat 3000 bezoekers wel al geld uitgegeven aan een ticket, wat mogelijk nog even zonder waarde blijft. Zomaar tickets terugbetalen is op vandaag niet haalbaar voor de organisatie. De organisatie sluit zich dan ook aan bij de wettelijke mogelijkheid die onder coronaomstandigheden werd ontwikkeld. Toch willen we onze bezoekers de kans bieden om op korte termijn een deel van hun ticketbedrag te recupereren via een fiscaal attest.

Op saveyourticket.be kan je lezen waarom de voucher-maatregel zo belangrijk is voor de brede culturele sector. Samen kunnen we ervoor zorgen dat we ook in de toekomst van unieke culturele ervaringen kunnen blijven genieten.

Wanneer zal Festival Dranouter plaatsvinden in 2022?

Indien alles normaal verloopt dan is de data van de volgende editie 5-6-7 augustus 2022.

Ik heb me aangemeld voor een gift, maar kreeg nog geen reactie?

Nadat je het formulier hebt verstuurd, krijg je eerstdaags een bevestigingsmail. Check zeker je spam.
Na dinsdag 15 december 2020 worden de registraties afgesloten en administratief verwerkt. Het vraagt ons even tijd om dat te doen.  

Jouw fiscaal attest wordt opgemaakt door de Koning Boudewijnstichting en zal jou begin 2021 persoonlijk bezorgd worden. Ruim op tijd om toe te voegen aan jouw belastingaangifte voor jouw inkomsten van 2020. Zo geniet je van jouw fiscaal voordeel.

Indien je recht hebt op een tegoedbon voor een eventueel resterend bedrag, dan ontvang je deze tegoedbon in de loop van december 2020. De tegoedbon wordt jou persoonlijk via e-mail bezorgd.

Ik contacteerde Festival Dranouter, maar kreeg nog geen reactie.

Stuurde je een e-mail of Messenger-bericht, dan wordt dat zeker opgevolgd. Soms kan het druk zijn (en af en toe nemen wij enkele dagen verlof), dus alvast bedankt voor jouw geduld. Je hoort zeker van ons. Zorg er steeds voor dat je zo veel mogelijk details meegeeft over jouw specifieke vraag, zodat we alles makkelijk kunnen opzoeken en snel op jouw vraag kunnen antwoorden.

Mijn vraag staat niet in deze lijst. Wat nu?

Vul ons contactformulier in. Onze medewerkers geven je zo snel mogelijk een antwoord.

 

Contactformulier