Duurzaamheid

Festival Dranouter, met de D van duurzaamheid

Onze jarenlange inspanningen om de ecologische voetafdruk van ons festival zo beperkt mogelijk te houden, werd in 2014 al bekroond met ‘De Groene Vent Award’ van OVAM. Ook in 2017 mocht Festival Dranouter deze award ontvangen. Werken aan en denken over duurzaamheid is een langetermijnvisie, dus gaan we ook dit jaar opnieuw op zoek naar nieuwe, alternatieve en efficiëntere technologieën om onze voetafdruk zo beperkt mogelijk te houden. 

#1 Mobiliteit

Met de fiets naar Festival Dranouter

Wil je genieten van het prachtige landschap en geef je de voorkeur aan het milieu? Dan kies je uiteraard voor de fiets. Op Festival Dranouter zijn er maar liefst 2 gratis ruime (niet bewaakte) fietsstallingen.

Met het openbaar vervoer naar het festival

Dranouter is bereikbaar met het openbaar vervoer. Met de trein raak je tot in het station van Ieper via de gewone dienstregeling. Check het rittenschema om te zien wanneer je aansluitend op de trein een bus kan nemen richting Dranouter.

NIEUW: Festivalshuttle 

Met de Keolis Festivalshuttles zit je helemaal goed. Geen gedoe met vervoer, parkeerstress of BOB-afspraken – wij brengen je veilig naar het festival en weer terug!

Je kiest één van de opstapplaatsen, bepaalt of je om 12u of 16u wil aankomen in Dranouter, en of je ’s avonds om 22u of om 2u terug naar huis wil. Daarna hoef je enkel nog je ticket te boeken voor de heen- en/of terugrit.

Wacht niet te lang, want de plaatsen zijn beperkt! Laat het zeker ook aan je festivalcrew weten, zo reizen jullie samen in stijl naar Dranouter.

Kocht je al een parkingticket in VVK via onze online ticketshop? Via de omboektool van Paylogic kun je zelf je ticket omboeken naar een ander ticket.

Omboektool

Boek je plek op de bus

Artiestenvervoer

Het artiestenvervoer gebeurt met elektrische en/of hybride wagens, i.s.m. Volvo Willaert!

Image
Keolis bus
Image
Fietsenstalling

#2 Energie

Solar terras 

Bij Rubus Bar by Kasteel vind je picknicktafels waar je je smartphone kan opladen. De laadzones werken allemaal op zonne-energie!

Groene aggregaat

De groene aggregaat levert ons 24u op 24u stroom op een efficiënte manier, wat kan leiden tot maar liefst 95% besparing. Deze geluidsarme, mobiele all-in container werkt volledig automatisch waardoor het maximale rendement wordt behaald. Zo wordt minder brandstof verbruikt en wordt de CO2-uitstoot gereduceerd!

Elektrische gators 

We maken gebruik van enkele elektrische Gators. Deze stille, emissievrije voertuigen zorgen voor minder luchtvervuiling en dragen bij aan een lagere CO₂-uitstoot. Zo verminderen we onze ecologische voetafdruk en zorgen we samen voor een groenere en gezondere omgeving

Image
Solar
Image
Elektrische gator

#3 Eten & drinken

Herbruikbare bekers 

Aan de bar koop je een biertje, cocktail, koffie of thee in een herbruikbare beker. Geniet!

Lege bekers?

Voor 10 lege drankverpakkingen krijg je aan een Recyclepunt 1 bong* als beloning. Daarmee koop je food & drinks, of een gratis ritje op de retro kermisattractie!

Of deponeer je lege bekers in de voorbestemde vuilnisbakken.

* Voor deze bong is terugbetaling niet mogelijk na het festival.

Op het terreinplan zie je waar de Recyclepunten liggen.

Klik hier binnenkort voor het terreinplan

Onze foodstanden

Alle foodstanden zijn verplicht om 100% ecologische, herbruikbare of recycleerbare verpakkingen te gebruiken. We vragen ook om het gebruik van verpakkingen te beperken tot een minimum waar mogelijk. 

Veggie en vegan aanbod

Leveranciers worden aangemoedigd om een duurzaam voedselaanbod te voorzien, met aandacht voor biologische, vegetarische, lokale en seizoensgebonden gerechten. Vis dient afkomstig te zijn uit duurzame vangst, en voedselverspilling moet zoveel mogelijk vermeden worden door efficiënt beheer. Een gevarieerd aanbod met vegetarische én veganistische opties is verplicht.

Robi tapwater

Dankzij de watertaps van Robi kunnen we op een duurzame manier drinkwater aanbieden, zonder de nood aan plastic flessen of verpakkingen. Door het water ter plaatse te tappen, vermijden we niet alleen onnodig verpakkingsmateriaal, maar ook de uitstoot en logistieke impact van transport. Het is een eenvoudige maar doeltreffende stap naar minder afval en minder CO₂-uitstoot – én een vlottere drinkervaring voor iedereen op het terrein.

Nieuw: Voedselbedeling Op ’t Spoor 

Op de Traditionele Camping werken we samen met voedselbedeling ’t Spoor uit Ieper. Kampeerders kunnen voeding en non-alcoholische dranken die ze niet meer gebruiken doneren – zo nemen ze minder mee naar huis, verkleinen we samen de afvalberg én krijgt alles een tweede leven.

Oxfam 

Oxfam is al jarenlange partner en huisleverancier van een heerlijk assortiment eerlijke wijnen, koffie's en cocktails (mojito, solidaridad, cuba libre, alcoholvrij, enz). Oxfam wijnen en koffie's zijn verkrijgbaar op alle barpunten maar mocht je een ruimer assortiment of een specialleke (bv. Latte Machiatto, cappuccino, enz) wensen, dan ben je bij Place De L'Apero aan het juiste adres! Je vindt er ook lekkere bio tuinsappen.

Groen kamperen

Verder blijven we inzetten op groen kamperen met gratis ontbijt voor zij die hun plekje netjes achterlaten. We doen er een selectieve inzameling van PMD en restafval. Op maandagochtend krijgt iedereen die een volle vuilniszak inlevert aan de ingang van de Traditionele Camping Zone of de Stille Camping Zone een gratis, groen ontbijt.

Dank je wel aan onze partners: Oxfam & Poppies

Afvalzakken krijg je gratis van de campingstewards als je aankomt op de camping.

Image
Bekers
Image
Robi

#4 Afvalbeheer & circulariteit

milieuteam

Zowel op de campings als op de festivalweide staan tijdens het volledige weekend meer dan 100 vrijwilligers van het milieuteam paraat om de 11 afvalstromen in goede banen te leiden. Hoe meer sorteerfracties, hoe minder restafval. 11 afvalstromen op ons eigenste containerpark, dat kan al tellen! We proberen ook te sensibiliseren, denk maar aan Sort Mania van Fost Plus die kinderen helpt sorteren op een ludieke manier.

Nieuw: Kruiwagenrace

Op de Traditionele Camping Zone gaan we voor een propere omgeving met een knipoog! Duo's nemen het tegen elkaar op in een stevige kruiwagenwedstrijd: wie zamelt binnen de tijd het meeste afval in? enk snelheid, teamwork én sorteer-skills!

Zo maken we van afval inzamelen een sportieve uitdaging en zorgen we samen op een leuke manier voor een nette camping – al rekenen we natuurlijk op jouw blijvende aandacht voor je eigen kampeerplek. 

Nieuw: ophaling ACHTERGEBLEVEN kampeertenten 

Na het festival komt La Capuche Mobilisée in actie om achtergebleven tenten & slaapzakken te redden van de afvalberg. Hun team zamelt bruikbare tenten in, herstelt ze zorgvuldig en zorgt ervoor dat ze in goede staat verder kunnen leven. De opgeknapte tenten worden vervolgens geschonken aan vluchtelingen in Calais, waar noodonderkomens hard nodig zijn.

decorteam

Voor onze zitelementen en decoratie gebruiken we zoveel mogelijk recuperatiematerialen, zoals boomstammen en dranktonnen. Het hele jaar door organiseert het decorteam klusdagen om decors van voorgaande jaren te herstellen en te vernieuwen.

Image
Klusdag

#5 Water & riolering

rietzuivering

Met het rietzuiveringsysteem van Hello Water wordt het douchewater van de Traditionele Camping zone op een duurzamere manier geloosd of hergebruikt.

Herbruikbare flessen

Tijdens de volledige opbouwperiode van het festival voorzien we herbruikbare drinkflessen voor al onze opbouwvrijwilligers. Zo vermijden we de afvalberg van wegwerpflessen en stimuleren we duurzame gewoontes achter de schermen. Waterpunten zijn verspreid over het terrein, zodat iedereen zijn fles makkelijk kan bijvullen. Een kleine ingreep met een grote impact!

Image
Drinkflessen
Image
Rietzuivering

#6 Natuur & milieu

­drukwerk 

Voor al ons drukwerk kiezen we bewust voor FSC-gecertificeerd papier – afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Zo ondersteunen we duurzame bosbouw en helpen we ontbossing tegen te gaan, zonder in te boeten op kwaliteit.

Zwerfvuilacties 

Het hele jaar door zet het team van het festival, samen met onze vrijwilligers, zich actief in en neemt deel aan zwerfvuilacties. Zo dragen we samen bij aan een groenere en nettere leefomgeving

Image
Opruimen
Image
zwerfvuilactie

#7 sociale & lokale betrokkenheid

Nieuw: afwas herbruikbare bekers door maatwerkbedrijf

Voor onze herbruikbare bekers werken we samen met een gespecialiseerde leverancier die duurzaamheid én sociale tewerkstelling combineert. De afwas van de bekers worden namelijk verzorgd door een maatwerkbedrijf, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zinvol werk vinden in een stabiele en ondersteunende omgeving. Zo vermijden we een berg wegwerpafval én dragen we bij aan sociale inclusie. Een propere beker met een sterk verhaal – daar drinken we graag op!

Muziekbank

Samen met het Streekfonds West-Vlaanderen treedt aanstormend talent op het Buskerpodium op. De opbrengst van de optredens gaat integraal naar de Muziekbank, een initiatief van het Streekfonds West-Vlaanderen. Het initiatief zamelt middelen in voor de aankoop van muziekinstrumenten voor kansarme kinderen en jongeren in West-Vlaanderen. 

Steun de Muziekbank door een simpele scan van de QR-code via de Payconiq by Bancontact-app.

de pelgrim 

Na het festival zorgt dagcentrum De Pelgrim, een organisatie voor mensen met een mentale beperking, ervoor dat onze weides er opnieuw netjes en verzorgd bijliggen. Maar hun inzet gaat verder dan dat: ook doorheen het jaar steken ze de handen uit de mouwen binnen onze verschillende werkingen. Met hun enthousiasme, inzet en oog voor detail zijn ze een onmisbare schakel in ons team.

lokale verenigingen 

Tijdens het festival krijgen we hulp van verschillende lokale verenigingen die op diverse posten mee de handen uit de mouwen steken – van milieu tot parking en nog veel meer. In ruil kunnen zij hun kas een beetje spijzen, wat hen helpt bij het organiseren van hun eigen activiteiten het hele jaar door.

Zo versterken we de band met de buurt en zorgen we samen voor een festival dat niet alleen verbindt, maar ook lokaal iets teruggeeft.

Lokale verankering

We kiezen bewust voor samenwerkingen met lokale partners en leveranciers, waar mogelijk. Dit geldt niet alleen voor zichtbare onderdelen zoals onze themabars of foodtrucks, maar ook voor minder opvallende aspecten van het festival, zoals techniek, schrijnwerk of logistieke ondersteuning. Door lokale spelers te betrekken, verkleinen we onze ecologische voetafdruk én versterken we de regionale economie.

Ook op het vlak van vrijwilligerswerking ligt onze focus op de streek. Heel wat van onze vrijwilligers komen uit de nabije omgeving, wat niet alleen praktisch is, maar ook bijdraagt aan een gevoel van betrokkenheid en verbondenheid. Op die manier wordt Festival Dranouter niet alleen een festival voor, maar ook van de community.

 

Image
De Muziekbank
Image
De Perlgrim

#8 Bewustwording & educatie

Communicatie

We zetten sterk in op transparantie en bewustmaking via verschillende communicatiekanalen. In onze festivalbrochure, sociale media en nieuwsbrieven lichten we duurzame keuzes toe en delen we concrete tips en alternatieven. Zo willen we onze bezoekers aanmoedigen om zelf duurzamer te denken en handelen, ook buiten het festival.

Op het terrein

Doorheen de jaren organiseerden we educatieve zones zoals de Bio-strade, waar bezoekers enkel biologische foodtrucks vonden en deelnamen aan informatieve acts, onder andere van Bos+. Zo leerden ze op een laagdrempelige manier meer over thema’s zoals voeding, natuur en biodiversiteit.

We kiezen bewust voor acts en animatie die duurzaamheid creatief tot leven brengen. Denk aan workshops waarin muziek gemaakt wordt met afvalmaterialen, of aan Els Recicloperats, een speelse animatie-act met gezelschapsspelen gemaakt uit gerecycleerd materiaal. Op die manier maken we het thema toegankelijk én leuk voor alle leeftijden.