Startavond van start gegaan!

Image
2023

Aan de goeie voorverkoop was al duidelijk: het Festival Dranouter-publiek kijkt reikhalzend uit naar het festivalweekend van 4+5+6 augustus. Het wordt al de 49ste editie op de teller voor het bekende, West-Vlaamse festival. Door het voorspelde wisselvallige weer, zette de organisatie alles op alles om de terreinen zo toegankelijk mogelijk in te richten en is daar ook in geslaagd. Op de startdag opende het festival de deuren van het tweede festivalterrein 'Feestzone' en van de 3 campings zelfs onder een deugddoend zonnetje. De kampeerders die toestroomden focussen op waar Festival Dranouter voor staat: vriendschap, goeie bands en veel "leute". 
Op de line-up dit festivalweekend : Merol, Bazart, Charlie Cunningham, Coely, LaBrassBanda, Lucky Chops, Warhaus, Selah Sue, Daan, Jonathan Jeremiah, Isaac Roux, straattheateracts, kinderanimatie... Wie er nog wil bij zijn, kan nog tickets kopen via de website of aan de ingang van het festivalterrein.

Opbouw met enkele nieuwigheden

Net als de rest van België kreeg het dorpje Dranouter te maken met wisselvallig weer, maar van langdurige, fikse buien bleef het dorpje tijdens de opbouw gespaard. Daarnaast bleven de vrijwilligers steeds positief. "Het bleef hier meestal droog en onze vrijwilligers kunnen goed relativeren", aldus festivalorganisator Bavo Vanden Broeck. "Stuk voor stuk zijn ze harde werkers. Bij deze: dank je wel aan iedereen die meehielp aan de opbouw. Ook wie nog zijn steentje zal bijdragen, wil ik nu al bedanken. Zonder vrijwilligers, geen Festival Dranouter."

"Dankzij de inspanningen van al onze vrijwilligers en festivalpartners, die met hun voertuigen goed op de rijplaten van de rondweg reden, zien onze terreinen er nog groen uit. Uiteraard is een regenjas en stevig schoeisel aan te raden. Vandaag werken nog heel wat vrijwilligers het grote festivalterrein aan de Dikkebusstraat af, met een focus op comfort alsook enkele nieuwigheden."

De Koer

"In onze nieuwe tent De Koer kunnen de festivalgangers genieten van een gloednieuwe straattheateract. De fictieve, "eiige" tweeling Dave & Alistair, gaat op zoek naar hun roots en die van het festival. Ze doen daarvoor beroep op heel wat archieffoto's en filmpjes. Verder kunnen bezoekers via een gloednieuwe wandelbrug van het grote festivalterrein naar de feestzone. Ook verwelkomen we een nieuwe themabar, Bar Rouge, in samenwerking met Kasteelbier. Op het dakterras van Eetcafé 't Folk, recht tegenover het festivalterrein, combineer je een fantastisch zicht met een lekkere cocktail. Momenteel is de decorploeg bezig met de finishing touch op het grote festivalterrein, dus ik ben benieuwd om morgen het eindresultaat te zien."

"Toegankelijkheid zit in het DNA van Festival Dranouter. We doen dan ook ons uiterste best om het festival voor iedereen zo aangenaam mogelijk op te stellen. Zo vinden festivalgangers heel wat shelters op het terrein, zijn alle concerttenten uitgerust met een vloer, hebben alle themabars een verhard terras en zijn alle concerttenten en themabars met elkaar verbonden met een verharde weg. De Palace-tent op de Feestzone is ook groter dan vorig jaar, en beschikt over een bar die vlotter toegankelijk is. Mocht het nodig zijn, dan hebben we een voorraad boomschors klaarstaan. We hopen dat de festivalgangers deze inspanningen kunnen waarderen."

DJ Jack Amai M'n Klak op Feestzone met Palace

Op donderdag 3 augustus openden de Plus Camping met ADL-assistentie, de Camping Zone en de Stille Camping Zone al hun deuren. Om de eerste dag kamperen goed in te zetten, koppelt Festival Dranouter er een startprogramma aan. Op de Feestzone zorgen DJ's en fanfares voor Festival Dranouter-vibes. De Feestzone is een tweede festivallocatie en is toegankelijk voor iedereen met een geldig festivalticket. Ook na de concerten tijdens de rest van het festivalweekend, kunnen mensen hier terecht voor een stevige afterparty. 

Het donderdagprogramma is dus een extra festivaldag voor mensen die een weekendticket  (4+5+6 augustus) aangekocht hebben. Inwoners van Heuvelland krijgen gratis toegang tot het startprogramma. Wegens het succes van deze startdag, stak de organisatie ook losse tickets in verkoop.

Succesvolle ticketverkoop

Om 12 uur gingen de deuren van de Feestzone open, al stonden de eerste festivalgangers al iets vroeger klaar voor hun favoriete festival. Stuk voor stuk enthousiast, om het maximale uit hun festivalweekend halen. De toon is gezet voor een uitbundig festivalweekend. Dat bleek al uit de ticketverkoop.

"Na editie 2022 lanceerden we een "very early bird-actie", die erg succesvol was", verklaart festivaldirecteur Bavo Vanden Broeck. "Daarnaast was Festival Dranouter 2022 een topeditie op alle vlak, en bleven die goeie herinneringen lang nazinderen. Met onze gevarieerde line-up nemen we een unieke positie in het festivallandschap in. Zo stellen we dit jaar onze deuren open voor binnen- en buitenlandse programmatoren als Showcase Festival en kunnen de festivalgangers kennis maken met de beste Britse folkbands dankzij Focus UK. Festival Dranouter is echt wel een muziekvakantie. Al die factoren samen zorgen ervoor dat we ontzettend veel zin hebben in komend festivalweekend."

Weekendtickets populair

Wie deze editie van Festival Dranouter niet wil missen, kan er zeker nog bij zijn, want via de site en aan de festivalkassa's is elk tickettype nog beschikbaar aan kassatarief. Vanden Broeck: “Een bezoekersaantal kunnen we nog niet meedelen, maar opvallend is wel dat onze vrijdag opmerkelijk populairder is dan de voorbije jaren. Ook de weekendtickets zaten dit jaar in de lift én meer mensen kiezen ervoor om te blijven kamperen. Opnieuw: Festival Dranouter is een muziekvakantie en dat slaat aan. We merken dat zo'n 50% van de festivalgangers blijft kamperen op onze terreinen. Dat is dan nog zonder alle bezoekers gerekend die bij vrienden en familie logeren, of die in een vakantiehuis of hotel verblijven. Festival Dranouter zorgt dus voor een grote boost in het verblijfstoerisme in de Westhoek."

Morgen, vrijdag 4 augustus, vindt de eerste echte festivaldag plaats, met op de line-up o.a. de diepe basstem van Daan, de scheurende gitaren van Black Box Revelation, internetsensatie Lucky Chops, alsook van publiekslievelingen Laïs en Bart Peeters & De Ideale Mannen. De Festival Dranouter-gangers kunnen morgen ook al proeven van enkele Britain's finest folkies in kader van Focus UK: Grace Petrie en Dallahan. 
Op de line-up van 5 & 6 augustus: Merol, Warhaus, Bazart, LaBrassBanda, Jonathan Jeremiah, Ukulele Death Squad, Coely, Charlie Cunningham, Selah Sue, Jungle By Night, DJ Lara Chedraoui, Mascarimiri... 

 Tickets, line-up & info: www.festivaldranouter.be