Duurzaamheid
Festival Dranouter, met de D van duurzaamheid
Onze jarenlange inspanningen om de ecologische voetafdruk van ons festival zo beperkt mogelijk te houden, werd in 2014 al bekroond met ‘De Groene Vent Award’ van OVAM. Ook in 2017 mocht Festival Dranouter deze award ontvangen. Werken aan en denken over duurzaamheid is een langetermijnvisie, dus gaan we ook dit jaar opnieuw op zoek naar nieuwe, alternatieve en efficiëntere technologieën om onze voetafdruk zo beperkt mogelijk te houden.
100% klimaatneutraal
Festival Dranouter kijkt verder vooruit. De organisatie scherpt de komende jaren z’n klimaatambities verder aan.
Om tegen de 50ste verjaardag van Festival Dranouter in 2024 een volledig klimaatneutraal evenement te organiseren, zijn er twee grote luiken uitgetekend. In de eerste plaats streeft de organisatie ernaar om de CO2-uitstoot van het festival met de helft verminderen. De rest van de CO2-uitstoot compenseert de organisatie met het aanplanten van bossen.
HERBRUIKBARE BEKERS
Aan de bar koop je een biertje, cocktail, koffie of thee in een herbruikbare beker. Geniet!
Lege bekers?
- Voor 10 lege drankverpakkingen krijg je aan een Recyclepunt 1 bong* als beloning. Daarmee koop je food & drinks, of een gratis ritje op draaimolen De Spin!
- Of deponeer je lege bekers in de voorbestemde vuilnisbakken.
* Voor deze bong is terugbetaling niet mogelijk na het festival.
Op het terreinplan zie je waar de Recyclepunten liggen.
Klik hier binnenkort voor het terreinplan
here comes the sun
Een aantal stroomgroepen draaien op zonnepanelen, overtollige energie wordt opgeslagen. Ook onze elektrische gators gebruiken zonne-energie.
Solar-terras
Bij Rubus Bar by Kasteel vind je picknicktafels waar je je smartphone kan opladen. De laadzones werken allemaal op zonne-energie!
Gekoeld tapwater
Elke bar is uitgerust met een gekoelde tap i.s.m. Robinetto, waarmee onze vrijwilligers jou met fris plat water en bruiswater bedienen. Ook zo besparen we op transport, wat uiteraard voor minder uitstoot zorgt.
Groene stroom
De groene aggregaat levert ons 24u op 24u stroom op een efficiënte manier, wat kan leiden tot maar liefst 95% besparing. Deze geluidsarme, mobiele all-in container werkt volledig automatisch waardoor het maximale rendement wordt behaald. Zo wordt minder brandstof verbruikt en wordt de CO2-uitstoot gereduceerd!
Veggie & vegan
Met meer dan 230 verschillende gerechten op het menu vinden ook de veggie’s en vegans hun gading op het festival. Een cateraar als Greenway heeft zelfs een volledig veggie aanbod! Ben je allergisch voor bepaalde voedingsstoffen, ben je bijvoorbeeld lactose intolerant of moet je glutenvrij eten? Ook dat is geen probleem!
Recyclepunt
Ruil jouw lege drankverpakkingen in aan een van de Recyclepunten. Je krijgt er een gratis bong voor in ruil. Die bong kan je gebruiken om food & drinks mee aan te kopen, of een gratis ritje op De Spin!
Afvalbeheer
Zowel op de campings als op de festivalweide staan tijdens het volledige weekend meer dan 100 vrijwilligers van het milieuteam paraat om de 11 afvalstromen in goede banen te leiden. Hoe meer sorteerfracties, hoe minder restafval. 11 afvalstromen op ons eigenste containerpark, dat kan al tellen!
We proberen ook te sensibiliseren, denk maar aan Sort Mania van Fost Plus die kinderen helpt sorteren op een ludieke manier.
rietveld Hello Water
Zuinig omgaan met water is de boodschap!
Dankzij de mobiele rietzuivering van Hello Water wordt het douchewater van de Camping Zone op een duurzamere manier geloosd of hergebruikt.
Drukwerk
We kiezen bewust voor FSC papier, m.a.w. papier van duurzaam beheerde bossen voor ons drukwerk.
groen vervoer
Kom zo 'Low Impact'-mogelijk naar Festival Dranouter. Neem het openbaar vervoer, stal je fiets op de gratis fietsenstalling of doe aan autodelen.
Leuk weetje: het artiestenvervoer gebeurt met eleketrische en/of hybride wagens, i.s.m. Volvo Willaert!
Groen kamperen
Verder blijven we inzetten op groen kamperen met gratis ontbijt voor zij die hun plekje netjes achterlaten. We doen er een selectieve inzameling van PMD en restafval. Breng gerust je eigen ontbijt mee, maar weet dat ontbijt op maandagochtend gratis wordt aangeboden aan iedereen die een volle vuilniszak inlevert aan de ingang van de Camping Zone.
Dank je wel aan onze partners: Oxfam, Poppies, Vanheede, AD Delhaize Poperinge en Alpro!
Afvalzakken krijg je trouwens gratis van de campingstewards als je aankomt op de camping.
Upcycle team
Mochten er toch tenten achterblijven, dan gaat ons upcycle-team er creatief mee aan de slag. Na elke festivaleditie gaat ons upcycle team al aan de slag met achtergebleven plastiek. Daarvan maakten ze pennenzaken, rugzakjes, poncho's... Die gadgets kan je dit jaar kopen in de Dranouter Boutiek. De opbrengst gaat integraal naar het nieuwe bosfonds, een interne rekening waarop de organisatie een deel van de omzet stort. Dat budget wordt de komende jaren ingezet om compensatieprojecten te steunen die bossen aanplanten.
Decor
Voor de decoratie en productie van zitelementen proberen we zo veel mogelijk gebruik te maken van recuperatiematerialen, zoals bijvoorbeeld boomstammen die kunnen dienen als stoel, dranktonnen als bartafels, enz. Op die manier proberen we zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande infrastructuur.
Net als Natuurpunt is Oxfam jarenlange partner en huisleverancier van een heerlijk assortiment eerlijke wijnen, koffie's en cocktails (mojito, solidaridad, cuba libre, alcoholvrij, enz). Oxfam wijnen en koffie's zijn verkrijgbaar op alle barpunten maar mocht je een ruimer assortiment of een specialleke (bv. Latte Machiatto, cappuccino, enz) wensen, dan ben je bij Place De L'Apero aan het juiste adres! Je vindt er ook lekkere bio tuinsappen.
Bio De Trog zorgt voor biologisch brood tijdens de opbouw en afbouw én tijdens de medewerkersontbijten. Proef zelf van ambachtelijk biobrood bij foodtruck The Bread Barn, te vinden op feestzone (Camping Zone) , op de Stille Camping Zone of op het festivalterrein.
Duurzaamheid weerspiegelt zich ook op bewuste samenwerkingen.
- Via Réfu-Interim schakelen we een ploeg vluchtelingen in om mee te helpen met de afbraak. Het festival biedt hen zo de kans om werkervaring op te doen.
- Samen met het Streekfonds West-Vlaanderen treedt aanstormend talent op het Buskerpodium op. De opbrengst van de optredens gaat integraal naar de Muziekbank, een initiatief van het Streekfonds West-Vlaanderen. Het initiatief zamelt middelen in voor de aankoop van muziekinstrumenten voor kansarme kinderen en jongeren in West-Vlaanderen.
Steun de Muziekbank door een simpele scan van de QR-code via de Payconiq by Bancontact-app. - De Pelgrim, een dagcentrum voor mensen met een mentale beperking, zorgt ervoor dat de weides er na het festival weer netjes bijliggen.
- Dikke shout out aan alle andere (lokale) verenigingen die hun handen uit de mouwen steken! ❤️
Samen werken aan Low Impact
Het pakket maatregelen dat we op poten zetten is niet gering, maar is tegelijkertijd evident. Het maakt al jaren deel uit van de festivalwerking en het is intussen iedereen wel duidelijk geworden dat het essentieel is om duurzaam te werken, dus rekenen we er op dat jij als festivalbezoeker je verantwoordelijkheid mee opneemt!